понеділок, 23 грудня 2013 р.

Історія створення дитячої бібліотеки


Дрогобицькій міській     бібліотеці      для дітей -  55!  


Головна бібліотека у сфері обслуговування дітей міста  Дрогобича – міська  бібліотека для дітей  наближається до свого 55 – літнього ювілею.

Історія бібліотеки розпочалася   в 1958 році.  Новостворена книгозбірня розмістилася  на одній із  центральних вулиць  міста, яка при Польщі називалась панською,   адже в ХІХ столітті тут проживала міська еліта, а  сама   будівля  належала  аптекарю Артуру Сімону.  З 1950 року в будинку    знаходився обласний комітет комсомолу.  Після ліквідації області з 1958 року  і до сьогоднішнього дня  будівлю займає Міська бібліотека для дітей.  Сам  будинок  вважається пам’яткою  архітектури місцевого значення.



Основою книжкового фонду бібліотеки став фонд обласної бібліотеки для дітей, який становив 70 тисяч примірників видань, який був розподілений між бібліотеками  і вже на кінець 1959 року   бібліотека  нараховувала понад 3,0 тис. читачів-дітей різних класів шкіл міста. У книгозбірні були обладнані читальні зали та відділи абонементів для дітей молодшого, середнього та старшого віку.

Першим директором   бібліотеки  став  Задирайко  Степан  Тимофійович.   Склався творчий колектив професіоналів з бібліотечною освітою:   Гаєвська Галина Олексіївна,     Журавель Віталія Миколаївна,   Офат Тамара Іванівна,   Терещенко Таміла Олександрівна.

Бібліотека працювала з використанням малих і великих форм бібліотечної роботи, перед читачами виступали з своїми творами відомі тепер в Україні дрогобицькі поети: Ігор Нижник, Іван Гнатюк, Михайло Шалата та ін..

З 1962  бібліотекою керувала  Дикун Емілія Петрівна.  Бібліотека функціонувала до початку міської централізації .

В 1976 році,  після централізації державних масових                 бібліотек, бібліотека стала Центральною міською бібліотекою для дітей у системі міської ЦБС.  Бібліотека надавала значну організаційно-консультативну допомогу бібліотекам міста для дітей та філіям,  що обслуговували дітей. Розширилася структура центральної міської бібліотеки для дітей де були групи обслуговування дошкільнят та учнів 1 – 4-их класів, 5 – 9-их класів.  В штат працівників були введені бібліограф-інформатор та методист.

Поруч з успішною координаційною роботою поповнювався фонд бібліотеки новими виданнями літератури.

Використання широкого діапазону заходів вабив  читачів  - дітей до бібліотеки. Щороку  під час весняних шкільних канікул проводився Всеукраїнський тиждень дитячої та юнацької книги. Під час цього свята працівники дитячої бібліотеки, міського товариства книголюбів та міського Палацу  школяра організовували зустрічі школярів з письменниками, поетами нашого міста.

На просвітницькі  заходи запрошувалися депутати,  письменники,  викладачі учбових закладів, педінституту, лікарі,  ветерани війни та праці. Особливою популярністю користувалися: вечори «Пори року», які організовувалися спільно з музичною школою і розвивали творчі  здібності дітей; усні журнали «Професії, потрібні нашому місту», які проводила відповідальний секретар Товариства книголюбів Л.П.Сурма для учнів 7-8 класів. Цікаві зустрічі відбувалися з відомою дитячою письменницею, нашою землячкою, Майєю Фроловою.

Протягом 1979 – 1988 років при підтримці дитячої кімнати міліції в бібліотеці працював клуб «Юний дзержинець».   Працівниця цієї кімнати Ришковець Тамара Олексіївна  збирала  „важких” підлітків, для яких бібліотекарі проводили огляди літератури, бесіди. В читальному залі бібліотеки систематично відбувалися  заняття клубу, конференції на тему «Закони за якими ми живемо» за участю : помічника прокурора міста в ті роки Лиско Б.М., працівника прокуратури Короть М.С, начальника інспекції в справах неповнолітніх Павленко С.С., заступника начальника міського відділу внутрішніх справ Гуцалюк В.С.



Сьогодні Міська бібліотека для дітей – це сучасний просвітницький,  культурний, інформаційний центр для дітей, фонд якого налічує понад 33 тисячі примірників книг вітчизняної та зарубіжної класичної дитячої літератури, нові сучасні українські та світові твори,   пізнавальну, довідкову літературу та різноманітні періодичні видання.   Крім  традиційних джерел комплектування бібліотека отримує  подарункові книги від читачів в рамках акції „Подаруй бібліотеці книгу”, видавництв „Посвіт” та „Коло”.

Кваліфіковані бібліотечні працівники: Курус Марія Миколаївна,   Биків Ганна Юріївна, Благута Іринка Володимирівна, Ольшанська Галина Михайлівна -   забезпечують професійне обслуговування понад 2-х тис. користувачів,  до послуг яких – зручні читальні зали та відділи абонементів дошкільників та учнів 1 – 4-их класів та 5 – 9-их класів, Інтернет – центр. 

Міська бібліотека для дітей –  координаційний центр співпраці з дитячими, навчальними і виховними закладами міста:  загальноосвітніми школами, гімназією, дошкільними установами, сиротинцем «Оранта»,  гуртками Палацу школяра («Літературним», «Художнє слово», «Молоді пера», театром «Лелеченька» - зразковим дитячим колективом).



Значним здобутком бібліотеки є відкриття інтернет-центру в рамках  гранду від  організації «Глобальні Бібліотеки, Бібліоміст – Україна».   В ході реалізації програми «Інформаційний простір дружній до дитини» міська бібліотека для дітей  дає  можливість отримувати інформацію з мережі Інтернет дітям з малозабезпечених та багатодітних родин,  сиротам  із  «Оранти»,  дітям з обмеженими можливостями,  розширився репертуар бібліотечних послуг.  Завдяки освоєнню новітніх технологій покращився імідж бібліотеки в місті. Сьогодні міська бібліотека для дітей – сучасний інформаційно-дозвіллєвий центр,  ідеальне місце для виховання молодого покоління.

На знимках бібліотекар І категорії  відділу обслуговування дошкільників та учнів 1 – 4 класів Биків Анна  проводить заходи для дітей сиротинця „Оранта”, надає консультації  читачам Інтернет-центру.

 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар